RIBBE MED APPELSIN, INGEFÆR OG ANIS

Juletradisjoner har noe evig og uforanderlig over seg. Det er en del av deres image. Men virkeligheten er en annen. De er i stadig endring. Selv om Den rutete kokeboken og boka Julemat av Ingrid Espelid Hovig er hellige skrifter for de fleste av oss på julekjøkkenet, en tradisjon som bør opprettholdes og stadfestes hvert år, er ikke julas oppskrifter skrevet i stein, de er barn av sin tid.Det er lett å glemme det, men dette er mat vi spiser fordi vi vil, ikke fordi vi må. Julematen er det vi gjør den til.

Men kanskje er det lov å være litt kjettersk? For når man først lager én ribbe, etter alle kunstens regler, med alt det innebærer av snitting, salting, snuing opp og ned, tildekking og avdekking med folie, og nervøs forventning og slit for at svoren skal bli helt perfekt og dermed den ekte julestemningen oppnådd; kan man ikke like godt, i samme slengen, lage én ribbe til? En som er det motsatte: Ikke tilberedt etter alle kunstens regler, men full av digre rause smaker.

RIBBE MED APPELSIN, INGEFÆR OG ANIS

Prinsippet for tilberedning av denne ribba, er at det ikke er så nøye. Ideelt ville jeg stekt den på 150 grader i 4 timer, men når jeg steker den samtidig med klassisk ribbe, lar jeg den bare stå tildekket i en langpanne rett under den andre ribba.

Selve ribba er søt og klissete, og tåler ikke veldig høy varme utildekket. For å få sprø svor også her, hvis det er viktig, kan man skjære av svoren og steke den for seg. Den første tiden kan den steke sammen med resten av ribba. Når det er en halvtime igjen, legg svoren på en rist øverst i ovnen for å få den sprø.

Nok til 4-6

Du trenger:
1 ½ kg tynnribbe eller buklist
3 ss soyasaus
2 stjerneanis
2 ss finhakket ingefær
3 løk, hakket
1-2 ss revet appelsinskall
1 appelsin, delt i 2
2 dl appelsinjuice
3 ss sukker

Slik gjør du:
Skjær rutemønster i svoren. Krydre med salt. La ligge så lenge du har tid til. Skyll og tørk ribba før steking.

Bland alle ingrediensene unntatt appelsinjuice og sukker i en langpanne, og vend ribba og svoren i denne blandingen flere ganger, sånn at det dekker godt.

Legg ribba i langpanna med fettsiden opp. Hell over appelsinjuice. Legg de halve appelsinene oppå, og dekk til med folie.

Bak i ovnen ved 150 grader i 4 timer, eller ved samme temperatur som den klassiske ribba. Sjekk den fra tid til annen, at den ikke har kokt tørr (skjer særlig hvis det er hull i folien). Hell i tilfelle på mer appelsinjuice.

Når det er en halvtime igjen, strø over sukkeret, og hell over stekesaftene med en skje. Ha utildekket tilbake i ovnen. Skru opp tempen til 180 grader til stekesaftene har blitt til en tjukk og klissete saus. Øs sausen over flere ganger underveis. Pass på at det ikke blir brent.

Oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.