FISKEKAKEBAKEHUSKELISTE

Et veldig godt argument mot fiskekaker er at de er kjedelige. Når noen andre lager fiskekaker for oss – industrielt og i stor skala – er forskjellen mellom den ene og den andre hvorvidt de inneholder en halv teskje gressløk eller en knivsodd med muskat. Alt er malt til en silkemyk masse, og limt sammen med rikelig tilsetning av stivelse og melk, sånn at resultatet minner om en slags maritimt inspirert gummiball eller puck.

Slik er det heldigvis ikke når jeg lager mine egne fiskekaker.

Her er min huskeliste for fiskekakebakere:

Fersk fisk: Grunnprinsippet når du skal lage dine egne fiskekaker, er å bruke fersk fisk, gjerne den billigste fisken du får tak i. Torskefisk som sei, lyr, brosme, lange og torsk er alle godt egnet, de gir et fint resultat og ikke for påtrengende smak. Bruk hele fileter – fiskekaker er ikke noe man lager med torskeloins.

Luksusfisk: Flyndrefisk er også godt egnet til fiskekaker. Selv om det kan føles litt vel råflott å male opp så fine fisk, kan et lite innslag av flyndre (for eksempel litt avskjær av kveite) være med på å gjøre fiskekakene litt mer spennende.

Feit fisk: Et område som vanligvis regnes som no-go, er bruk av feit fisk som sild, makrell eller laks. Men så lenge fisken er fersk, kan det være godt. Da er det lurt å bruke litt mer bindemiddel og sterkere krydder enn ellers.

Kvern hvis du kan: Du får det beste resultatet ved å bruke ei kjøttkvern, men det enkleste er ofte å bruke food processor. Hakk fisken først, og ikke kjør for mye av gangen. Målet er en grov konsistens, om den er litt ujevn gjør det ikke noe.

Bindemiddel: Noen fiskesorter har mer naturlig bindemiddel enn andre. For eksempel er det mulig å lage noen typer flyndrekaker helt uten tilsetninger, mens andre sorter krever tilsetning av egg, mel, potet, ris eller annen stivelse. Begynn med så lite tilsetninger som mulig, lag en liten test og tilsett mer inntil du er fornøyd med konsistensen. Ikke kjør potet eller mel for lenge i foodprocessor, da kan du få litt limaktig konsistens.

Mange smaker: Når du først har lagd fiskefarsen, er resten enkelt. Du kan og bør lage et utall ulike fiskekaker samtidig, med forskjellig smak, temperament og farger.

Oppbevaring: Stekte fiskekaker holder seg fint i kjøleskapet i noen dager, men det beste er å fryse dem i porsjonspakker. For enda så godt det er, har man sjelden lyst på fiskekaker mange dager på rad.

Les hele fiskekakehistorien og oppskrift i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.