LAMMEFRIKASSE MED DILL OG FENNIKEL

Jeg har aldri laget bedre lamme- frikasse enn når jeg har brukt lammekjake, for det er noe med kjøttet som blir silkemykt samtidig som det har masse kjøttsmak. Her skjærer jeg bort fettet rundt, så det er mest muskel. (Men selve oppskriften er fin, selv uten kjake, det er godt med skank eller bog også.).For å gjøre det enkelt for meg selv koker jeg kjøttet først. Det kan jeg gjøre en time eller to i forveien, eller dagen før.

Nok til 6

Du trenger:

1 kg lammekjaker, uten fett
2 laurbærblad
2 ts dillfrø
2 dl hvitvin
1 ts eplesidereddik
2 ss smør
3 ss hvetemel
2 dl crème fr aîche eller fløte
2 fennikel, delt i båter
2 purre, bare det hvite
1 ss finhakket frisk dill

Slik gjør du:

Ha lammekjaker i en gryte sammen med dillfrø, laurbærblad, hvitvin og 5 dl vann. Kok opp og la trekke i halvannen time, til kjakene er helt møre. (Du kan også ha gryten i en ovn som holder 95 grader, da trenger du ikke passe på, dette tar lengre tid, men til gjengjeld kan den stå omtrent så lenge som helst.)

Løft ut kjøttstykkene. Sil kraften over i en bolle eller et litermål. Vil du ha en veldig pen kraft, sil den gjennom et osteklede. (Gjør lite for smaken.)

Varm smør i gryten, rør inn hvete- mel. Når du har en jevn blanding, spe med kraft og crème fraîche. Smak til med salt.

Ha i fennikel, purre og kjøtt og la småkoke i 10–15 minutter. Smak eventuelt til med mer eddik, hvis du vil ha den litt friskere. Rør inn dill like før servering.

Du kan kjøre på med mye mer grønnsaker uten at det endrer smaksbildet mye, som nepe, persillerot og sellerirot. Eller med gulrot og kålrot som gir en fyldigere smak.

Oppskriften er hentet fra Den store kjøttkokeboka. Foto: Mette Randem.