PASTA BOLOGNESE

Bolognesen er verdens beste tomatsaus. Dette er likevel en litt ambisiøs variant som minner om den offisielle varianten (slik foreskrevet av Accademia Italiana della Cucina). Etterpå følger det en enklere oppskrift. Noen ganger kombinerer jeg elementer fra de to.

Oppskriften er hentet fra kokeboka Noe godt hver dag, som du kan bestille her.

Middag til 4–6
Du trenger:
1 kg tomater eller 3 bokser flådde tomater
600 gram kjøttdeig eller finhakket storfekjøtt
løk, finhakket
2–6 hvitløkfedd, hakket
50 gram pancetta eller bacon i biter salt og pepper
2 gulrøtter, revet
2 selleristilker, finhakket
2 laurbærblader
1 ts fennikelfrø
hvitvin eller rødvin, så mye du har hjerte til
500–750 gram pasta, enten båndspaghetti (tagliatelle) eller penne
smør
parmesan

Slik gjør du:
Del tomatene i to og bak dem i ovnen ved 120 grader i to timers tid. Har du ikke så mye tid, bruk høyere temperatur, for eksempel 200 grader i en halvtimes tid. Målet er at tomatene skal begynne å krympe inn, og at sukkeret i dem karamelliseres.

Stek kjøtt og løk i en stor gryte sammen med bacon. La det gjerne steke helt tørt sånn at du får en tydelig bruning, som gir god stekesmak. (Men ikke la det bli brent, naturligvis.) Ha i laurbærblad og fennikel, og så mye vin du har hjerte til. (Jo mer vin, desto lengre koketid.) La sausen koke inn til nesten all vinen har fordampet.Ha i tomatene og la koke på lav varme så lenge du har tid.
Kok pasta i rikelig med lettsaltet vann. Hell av vannet og bland inn litt smør. Bland pasta og saus og server med revet parmesan.

SPAGETTI MED KJØTTSAUS

Dette er en enklere variant med boksetomater, en favoritt for de gangene jeg ikke har all verdens tid.

Middag til 4

Du trenger: 
50 gram bacon
400 gram kjøttdeig
2 løk, hakket
1 laurbærblad
10 pepperkorn
1 fedd hvitløk
2 gulrøtter, i skiver
eventuelt selleri i små biter
1 ts tørket timian
1 boks flådde tomater
2 ss tomatpuré eller ketsjup
olje
smør
400 gram spagetti

Slik gjør du:
Ha bacon, kjøttdeig og løk i en stor gryte og stek i ti minutters tid. Hvis det blir veldig tørt i panna, trenger du kanskje et par dråper olje. Ha i laurbær, pepper, hvitløk (hakket eller knust), gulrot, eventuelt selleri, timian og de flådde tomatene. Kok inn over middels varme til den begynner å bli tyktflytende, med fare for å tørke ut. Smak til med tomatpuré eller ketsjup.
Kok spagettien som du pleier. Hell av vannet, rør inn en spiseskje smør. Server med fersk parmesan.

Foto: Mette Randem