DAGBLADET – SKINNET ER DET ENESTE SOM IKKE BEDRAR

Husker du sist du spiste kylling? Er du som en vanlig nordmann, er det ikke mange dagene – eller timene – siden. Men husker du hva den smakte? Jeg tenker ikke på sausen, eller krydderne den kom sammen med. Jeg mener selve kyllingen.

Ikke det, nei?

De siste tiåra har kyllingforbruket her i landet eksplodert. Kylling har gått fra å være en litt eksotisk, dyr råvare, til å være overalt. Og det er mange grunner til det. Kyllingkjøtt er litt lettere å fordøye enn rødt kjøtt, det er vanskelig å direkte mislike og det skal liksom være sunnere. Men først og fremst er kyllingen et mirakel av effektivitet.

Som matskribent, økologisk småbonde og Skikkelig Serriøs Matelsker er jeg programforpliktet til å fortelle at du bare bør kjøpe kvalitetskylling. «Kvalitetskylling» er stammespråk for en fugl fra en saktevoksende rase som har levd sitt liv i frihet, med variert kosthold, rikholdig med underholdning og intellektuell stimulans. Aller helst skal den ha samtykket til egen død. For å være heeeelt sikker på at alt er på stell, bør du mate, stelle, slakte og ribbe fuglen selv.

Men som trebarnsfar med en kalender som består av flest hverdager, vet jeg at anskaffelse og tilberedelse av middagsmaten ofte er noe som skjer i den lille glipa mellom arbeidsklemme og hjemmeklemme.

Det er her den helt vanlige, navnløse kyllingen kommer godt med.

Les hele saken og oppskrifter på kyllingvinger og -lår i Dagbladet Magasinet.  Foto: Mette Randem.