SVINEKJAKE MED BØNNER, OLIVEN OG TOMATER

Får du tak i kjake, bruk det. Du kan også bruke buklist eller annet udefinert grytekjøtt av svin. Du kan til og med lage en kjempeenkel variant med nesten de samme smakene, basert på hvite bønner på boks. Slik den står tar retten en del tid (for det meste uten at du gjør noe som helst), men slik kan den stå ferdig på et blunk.

Jeg skjærer bort noe av fettet etter at kjakene er kokt. Det bør du ta vare på og bruke til steking.

Restene er like gode, så lag mye.

Nok til 8–10

Du trenger:

2 svinekjaker, totalt ca. 1 ½ kg
2 dl hvitvin
2 laurbærblad
1 ts fennikelfrø
2 kvister rosmarin
1 hvitløk
2 fennikel, delt i fire
200 – 250 g hvite bønner
4 tomater, hakket
50 g sorte kalamataoliven, hakket
salt og pepper
Sitronskall

Slik gjør du:

Ha svinekjakene i en liten gryte sammen med hvitvin, laurbærblad, fennikelfrø og kvisten til rosmarinen (ta vare på de grønne nålene). Kok opp, skru ned varmen og la småkoke en times tid. Etter en halvtimes tid, ha i hvitløk. De 10–15 siste minut- tene, ha i fennikel.

Imens, skyll bønner i kaldt vann. Kok opp vann og kok bønnene i 40 minutter. (Det kan lønne seg å skifte vann en gang underveis. Skjønt, hva er litt gass blant venner?)

Når bønnene er ferdige, skyll dem godt.

Ta ut kjakene og skjær vekk det ytterste fettlaget og skinnet. Skjær resten i skiver. Bland sammen kjake, bønner, tomat, oliven, hvitløk, rosmarin og litt av kraften som kjaken har kokt i. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt sitronskall.

Oppskriften er fra Den store kjøttkokeboka. Foto: Mette Randem.