DN.NO – ETA GRAUT I NEW YORK

Strømmen av mennesker tar aldri slutt. Noen ganger er den svakere, bare en bekk, før rushtiden kommer og sildringen blir til en stri strøm, en foss, en flod av travle pendlere på vei til og fra, gjennom en av verdens vakreste togstasjoner.

Hver dag passerer mellom 700.000 og én million mennesker gjennom Grand Central Terminal på 42. gate på Manhattan. Går du opp en trapp til venstre, kommer du til storslåtte Vanderbilt Hall – den ornamenterte hallen oppkalt etter familien som bygde terminalen. Der sitter newyorkere av alle farger og klasser og spiser grøt. Havregrøt, øllebrød og byggotto. En hel restaurant som bare selger grøt.

Ved siden av grøtrestauranten er det et bakeri med skolebrød og æblekage, et utsalg med montere fulle av sildesmørbrød, gravlaks og reker på mørkt rugbrød, som kan nytes sammen med lyst brent kaffe, eller dansk eplesider i baren. Lenger inn ligger Agern, den ambisiøse nordiske restauranten til kjøkkensjef Gunnar Gislasson. Det er et lite stykke Skandinavia, midt på Manhattan.

Dette er Great Northern Food Hall, det siste prosjektet fra den danske matgründeren Claus Meyer. Meyer er mest kjent som grunnleggeren av Noma i København og lanseringen av Manifest for et nytt nordisk kjøkken i 2004. Prosjektene markerte startskuddet for den nordiske matrevolusjonen som har herjet verden det siste tiåret.

Les hele saken i D2. Foto: Johannes Worsøe Berg