ROM- OG ROSINIS

En iskrem for vinteren, varm og kald på samme tid.
Det finnes to måter å lage rom-rosinis på. Det ene er å lage den fra bunnen, det andre er å blande rom og rosin inn i en vanlig iskrem. Det siste er helt klart det enkleste, men kun når du lagde den fra bunnen får du kontrollert smaken helt.Gir 1 1/2 liter iskrem
Du trenger:
1 dl brun rom, eller mer
1 dl rosiner, eller mer, gjerne flere forskjellige typer
200 g sukker
8–10 eggeplommer
1/2 l melk
1/2 l kremfløte

 

Slik gjør du:
Legg rosinene i bløt i rom så lenge du har tid til. Visp eggeplommene og sukkeret sammen. Ha denne eggedosisen i en gryte sammen med fløte og melk. Visp til det blir en fin blanding. Sett gryta over varmen og la blandingen sakte bli varm mens du hele tiden rører kraftig rundt. Varm opp til røren holder litt over 70 grader og begynner å tykne. Rør inn rosiner og rom. La avkjøles til romtempera- tur, sett deretter i kjøleskapet.
Frys til iskrem, enten ved å ha i iskrem- maskin, eller ved å sette bollen med røre i fryseren og røre rundt hvert 20. minutt for å forhindre at det fryser til en isblokk.
Sett isen i kjøleskapet en halvtimes tid før du skal servere.

 

Oppskriften er hentet fra boka Julemat. Foto: Mette Randem.