DN.NO – BURGER-NAZI

Jakten på den perfekte hamburgeren er blitt en besettelse hos enkelte matinteresserte. Det er egne kåringer av beste hamburger. Det er konkurranser, blogger, nettsteder, bøker – hamburgeren blir drøftet på viten­skapelige konferanser. Nettstedet Serious­eats.com har en egen burgerseksjon som inkluderer teryakiburgere, gyroburgere, amatri­cianaburgere og frokostburgere.

Alt som kan legges på en burger, blir lagt på den: egg, mozzarella, aubergine, kremost, chili, sopp. Alt som ligner på en burger, blir omtalt som burger.

Nylig lanserte David Chang et hamburgermanifest. Der tar han et oppgjør med hamburger som kunst-bevegelsen som har hjemsøkt amerikanske (og til en viss grad norske) restauranter de seneste årene: «Min ideelle burger er brød, ost, burger», skriver han. «Noen ganger bacon. Ketchup på siden, så jeg kan kontrollere mengden. ­Pickles – ja, åpenbart.»

Her kan du lese hele saken om David Changs burgermanifest sammen med min oppskrift på skikkelig gode hverdagshamburgere.  (Den fikk jeg førøvrig rikelig med pepper for av NATT&DAG.)

Foto: Jimmy Linus

burger_0414_1390