BRØDSKIVEIS

Hva er det norskeste som finnes? Én verdig kandidat kan være brød-skive.
Ikke noe land i hele verden har så nært forhold til brød. Det er ikke fårikål, lutefisk eller kjøttkaker i brun saus som er Norges nasjonalrett, men brødskiva.Til morgen, lunsj, mellommåltider og kvelds.

En annen kandidat er iskremen vi spiser på 17. mai. Barn, voksne, konger og prinsesser, kledd i det beste vi har, i lykkelig balansegang mellom grådig nytelse og vissheten om at gallauniformer og bunader er forferdelig vanskelig å rengjøre.

Hva hvis de to kan kombineres? Det blir norsk, det!

Her er min oppskrifte på hjemmelaget brødskive-is.Dette er ikke bare en av de beste iskremene jeg vet om — det er også den som er lettest å lage.

Den krever ingen vanskelig oppvarming av en røre som kan skille seg  – i den grad røren har noe tykningsmiddel, er det selve brødet.
Gir en drøy liter.

Du trenger:
3-4 skiver tørt landbrød eller annet lyst brød 2 dl sukker
2 dl melk
1 liter fløte

Slik gjør du:
Brødet bør være helt tørt før du rister det. Jeg skjærer det opp og lar det ligge på kjøkkenbenken over natta.

Rist brødet så det blir skikkelig gyllenbrunt. Bruker du brød-rister, gjør det i flere omganger  – det er viktig at brødet ikke blir brent. Skjær vekk eventuelle deler som er svarte eller veldig mørkt brune.

Imens, varm opp sukker og melk og rør til sukkeret har løst seg opp.
Ha sukkerblandingen og fløte i en bolle. Ha oppi brødet og la ligge og trekke. Det meste av smaken er trukket ut etter noen minutter, men har du mulighet, kan det være fint å la det stå og trekke i en times tid.

Sil væsken gjennom en metallsikt. Mesteparten av fløteblandingen vil være fanget i brødet, så press og klem for å få ut så mye som mulig.

Det som skal være igjen av brødet skal være skikkelig utpresset, og så tørt du klarer. Ha denne røren i en iskremmaskin og kjør til du har en fin, jevn iskrem.

Tips:
Har du ingen iskremmaskin? Resultatet blir neppe like jevnt og fint som med maskin, men det er mulig likevel.

Ha røren i en metallbolle eller et fat og sett i fryseren. Rør godt hver halvtime, deretter hvert kvarter når det begynner å fryse til. Skrap spesielt langs kanten, der det fryser til først.

Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.