GASTRONOMISK GERILJAKRIG

Sør-Amerikas beste kokker kjemper en gastronomisk geriljakrig med maur fra Amazonas som våpen.

Når man reiser med kofferten full av maur og konsentrert svart tucupi, er det mange ting å bekymre seg over. Vil klærne de ligger sammen med for alltid beholde den karakteristiske lukten? Vil pakkene med titusener sauvamaur og glassene med tyktflytende brunsvart saus vekke mistanke hos de tungt bevæpnede soldatene som er utkommandert til å overvåke den vesle flystripen ved São Gabriel de Cachoeira, i de narkoinfiserte grenseområdene i brasiliansk Amazonas?

Hvis det blir kontroll, er det jo slett ikke sikkert det holder å forklare at maurene er plukket av indianerkvinnen Dona Brazi, at det ikke lenger er blåsyre i tucu­pien, og at det er ment for menyen på en av verdens beste restauranter.

Les hele historien om mitt møte med verdens beste maur i Amazonas og Brasils fremste kokk, Alex Atala.

Foto: Mette Randem.

FOTO: Mette Randem
FOTO: Mette Randem