MORGENBLADET –SURR I GASTRONOMIEN

Salvador Dalí var den sprøeste fyren skikkelig kjedelige folk visste om. Hans kokebok er en uappetittlig påminnelse om dette.

Så hadde livet andre planer. I stedet for å ende på kjøkkenet, ble gutten fra Catalonia en av forrige århundres mest – ikke betydningsfulle, ikke anerkjente, ikke banebrytende, men noe for ham kanskje vel så viktig – berømte og velstående kunstnere.

Interessen for mat fulgte ham hele livet. 63 år etter å ha drømt om å bli kokk, 1973, prøvde Dalí seg som kokebokforfatter med den legendariske boken Les dîners de Gala (Galas middager). Hvorfor ble boken legendarisk? Det har det vært vanskelig å få grep på. Boken har vært utilgjengelig over førti år.

Selv hørte jeg om boken for første gang for mange år siden, men jeg hadde aldri lest den. Uvisst av hvilken grunn ble det med det ene opplaget. Mindre enn 400 eksemplarer sirkulerte på verdensmarkedet. En gang fant jeg et eksemplar i Paris. Dessverre var det ikke lov å bla i boken, den var pakket iplast. Prisen var 6000 kroner. Det var for mye å betale for å tilfredsstille det som tross alt var en mild nysgjerrighet.

Nå har forlaget Tashen gitt ut boken i ny praktutgave (som til 36 dollar på Amazon.com fremstår som et røverkjøp). Jeg skal ikke røpe hva jeg synes om den helt ennå. La meg derfor bare begynne med å si at det er en kokebok utenom det vanlige.

Du kan møre meg snakke mer om Dalis kokekunst i Morgenbladets podcasten her, eller ved å laste den ned i iTunes.

Les hele saken i Morgenbladet.