ALLE TIL LAKS

HVEM HUSKER TIDA DA LAKS FORTSATT VAR FESTMAT?

 

I min barndom var laks bakt i folie noe av det fineste man kunne servere. Den var alltid litt for lite eller altfor mye stekt. I dag har vi gode steketermometer, så det er mulig å få nesten perfekt resultat hver gang. Restene er kjempegode, enten som piknikmat, på pasta eller i matboksen, så det er lurt å beregne mer enn du trenger.
Server med dampet nykål, nypoteter og asparges.

Du trenger:

Nok til 6—8
1 hel laks på om lag 2 1/2 kg, sløyet og skylt
1 ss salt
2 ts tørket estragon
1 ts tørket timian
1 purre, hakket
1 rødt eple, hakket
2 ss setersmør
1 økologisk sitron, delt i 6
1 dl hvitvin
eventuelt rømme og mer urter til saus

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Legg fisken oppå et dobbelt lag med aluminiumsfolie som er en halv gang så lang som fisken.
Gni fisken inn med salt og urter. Fyll buken med hakket purre, eple og smør. Legg 2 sitronbåter inni buken, og én på hvert øye, de to siste ytterst på halen. Hell over vin. La stå og trekke slik i 30 minutter til 1 time — hvis du har tid.

Pakk inn fisken og bak i ovnen til kjernetemperaturen passerer 50 grader. Det tar mellom 45 og 55 minutter i min ovn, men varierer ganske mye med ulike ovner og hvilken temperatur fisken har når du setter den inn. Bruk et elektronisk steketermometer, så kan du lett sjekke temperaturen uten å ta fisken ut av ovnen.

Ta fisken ut av ovnen, brett til side så mye av folien som mulig og la hvile i 10—15 minutter før du serverer. Hvilen gjør at varmen får fordelt seg jevnere i fisken (kjernetemperaturen vil stige 5—10 grader), og skinnet vil tørke litt, så det er bare å trekke av ved servering.

Vil du lage en liten saus, eller egentlig mer en fuktig grønnsakstuing å servere fisken med, løft ut purren av buken (uten å ødelegge for mye av skinn og kjøtt) og over i ei gryte, hell over så mye kraft som mulig. Kok i om lag 10 minutter. Smak til med mer urter, eventuelt også rømme.

Du kan lese hele saken på Dagbladet.no. Foto: Mette Randem