FISK I FORM

Fiskegrateng er mat som enten kan lages på forhånd og varmes opp, eller gjøres klart og bakes like før matlagingen. Jeg synes det beste er å bruke kokt fisk – gjerne rester.

Middag til 4

Du trenger:
700 gram kokt fisk
2–3 ts frisk eller 1 ts tørket estragon 1–2 ss hvitvin
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
salt og pepper
¼–½ ts revet muskatnøtt
1–2 ts finrevet appelsinskall 1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, ev. cheddar eller ridderost
3 egg
50 gram strøkavring (tørre brødsmuler)

Slik gjør du:
I forveien: Hvis fisken har vært avkjølt, ta den ut av kjøleskapet. Krydre med estragon. Hell over hvitvin. Vend forsiktig.
Smelt smøret i en liten gryte, rør inn melet og la småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La småkoke i 3–5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. La kjølne. Pisk inn eggene.
Ha fisken i en ildfast form, hell over sausen.
I ovnen: Forvarm ovnen til 200 grader.
Strø over resten av parmesanen, deretter brødsmulene. Stek i ovnen i om lag 40 minutter.

Tips:
Når jeg er innom fiskebutikken, kjøper jeg alltid med litt ekstra sei eller brosme, eller annen billig god fisk. Hvis du koker den samme dag, holder den seg godt, og er perfekt for grateng. Når fisken er kokt, press over en kvart sitron, legg den utpressede sitronen sammen med fisken.

Oppskriften er hentet fra boka Noe godt hver dag. Foto: Mette Randem

fiskegrateng2

%d bloggere liker dette: