SENSASJONELL SVOR

Den sprøeste, mest vanvittig luftige svoren får du ved å tilberede svoren separat. Det er ikke gjort i en fei, hele prosessen tar flere dager. Men nesten alt er venting. Du kan få til en enklere, ikke like luftig variant ved å simpelthen koke svoren i en times tid, og deretter fritere den. Du kan enten skjære svoren av ribba, kjøpe svor separat hos slakteren eller bestille i kjøttdisken.

Du trenger: 

SVOR FRA 1 RIBBE ELLER MER
SALT
LAURBÆR
FRITYROLJE EV. RØYKT SALT

Slik gjør du:
Hvis du skal skjære svoren av ribba selv, prøv å få med så lite av underhudsfettet som mulig. Jeg legger ribba med svoren ned og bruker en skarp, lang kniv som jeg fører langs svoren.

Kok opp en stor gryte med vann. Salt vannet rikelig og ha i laurbærblad. Ha i svor og la småkoke – syde – i 4–6 timer. Det er viktig at det ikke er for mange bobler, for det kan få skinnet til å revne. (En grei måte å slippe å se til gryta hele tiden, er å koke opp og så sette inn i en stekeovn ved 100 grader.)

Løft svoren ut av gryta ved hjelp av to hullsleiver, og legg på bakepapir.

Avkjøl over natta i kjøleskap. Skrap vekk det som er av fett. Skjær i biter på om lag 5 ganger 10 cm.

Tørk i ovnen ved 50 grader i 3–4 døgn. Bitene bør ligge på bakepapir. Først blir de helt slappe, så etter hvert stive som papp.

Like før du skal spise, hell 2–3 cm olje i en gryte eller dyp panne. Oljen skal holde rundt 180 grader. Du kan teste om oljen er varm ved å ha i en bit brød. Det skal frese energisk og brødbiten skal bli gyllenbrun på noen få sekunder.

For å fritere svoren, er det viktig å ha en hullsleiv. Legg én bit svor i gryta, press den ned med hullsleiven (ellers vil den krølle seg). Er oljen passe varm vil svoren begynne å poppe etter få sekunder – og den bør være ferdig etter 15 sekunder. Du ser lett når den slutter å blåse seg opp. Fortsett med de andre bitene.

Tilsett rikelig med salt – gjerne røykt salt – og server.

Oppskriften er hentet fra boka Julemat. Foto: Mette Randem.