LAKSEPATÉ

Dette er egentlig en rillette. Uansett, det viktigste er ikke hvilket fransk ord man gir til retten, det handler om en måte å sylte fisk på, som gjør at den holder seg lenge. Godt både som pålegg, til koldtbord og sammen med salat.
Her varmebehandler jeg fisken i vannbad. Du kan også ha den i stekeovnen ved 120 grader. Det tar lenger tid — omtrent en times tid i min ovn. Sjekk at den er helt varm gjennom. Hvis du vil at det skal gå billig for seg kan du godt lage retten med avskjær — det blir bare bedre. Jeg forsegler med brunet smør som gir en fin nøttesmak. Oppskriften kan med fordel mangedobles.

 

Nok til 4 små glass
Du trenger:
300 gram laks
120 gram røkelaks
6 ss smør
1 ss dill
1-2 ss hakket løk
1/2 ss revet sitronskall

Slik gjør du:
Finhakk laksen og bland godt. Ha i flere små glass med lokk sammen med 4 ss smør. Ha på lokket uten å forsegle helt, ha glassene i en gryte med kokende vann som dekker 2/3 opp siden av glasset. La stå og trekke nær kokepunktet i 20 minutters tid — til fisken gjennomkokt. Når fisken er ferdig bland inn dill og løk.

Brun resten av smøret. Hell det oppå fisken og sett kjølig.

Oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.