SVINEKNOKE MED ERTER

Den fornuftige, norske ertesuppa har ikke lenger posisjon som en viktig del av vårt kosthold, men det betyr heller ikke at den har glemt sine kunster. En rykende varm, gusjegul ertesuppe er spiselig trygghet, et minne om at noen ting er uforanderlige og at svineknoker er nyttige.

Mye av poenget med den varmende, norske ertesuppa er at den skal være basert på en fyldig kraft som du nesten bare får hvis du koker en røykt svineknoke eller beinet fra ei spekeskinke. Når det er sagt, må jeg innrømme at ertesuppe er sånn mat jeg lager når jeg føler at verden er stor og skummel, eller bare veldig kald, og jeg knapt orker å gå ut av døra.

Du trenger:
1 løk, hakket
1 salt svineknoke
200 gram tørkede erter
Timian eller oregano
laurbærblad
eventuelt litt hvitvin, gjerne søt
eventuelt 2 ts honning
friske urter

Slik gjør du:
Smak på svineknoken. Er den veldig salt, kan det være lurt å vanne den ut. (Eventuelt kan du bytte vann i gryta en gang underveis.) Legg gjerne også ertene litt i bløt før koking.

Stek løk og svineknoke i ei stor gryte. Ha i erter, urter og vann så det dekker knoken. Kok opp. La småkoke i 3-6 timer. Knoken skal være så mør at den kan spises med skje. Hvis du vil ha litt friskhet og/eller sødme, ha i litt hvitvin og/eller honning et kvarter før servering. Ha gjerne også litt ekstra med friske urter: Kjørvel og gressløk fungerer begge godt.

Oppskriften er hentet fra Magasinet. Foto: Mette Randem.