GNOCCHI – KOMPE MED STIL

GNOCCHI ER, HVIS DU IKKE VISSTE DET, ITALIENERNES MÅTE Å FÅ EN POTET TIL Å LATE SOM OM DEN EGENTLIG ER PASTA.

Lag en deig av potet, mel og egg og form den til små baller. Da blir den trauste poteten myk og elegant som det fineste durumhveteprodukt. Gnocchi er, når den er laget på riktig måte, rotknollens svar på Askepott.

På Vestlandet serverer veikroene triste spagettiretter i stedet for kompe. Bare for å få bilturen til å virke enda lengre og mer uutholdelig. Da er det helt ulogisk at gnocchien aldri har vunnet innpass i potitnasjonen Norge. For hvis gnocchien hadde vært mer populær, hadde det ikke behøvd å være noen konflikt mellom potet og pasta, mellom elegant, moderne mat og våre trauste røtter. Gnocchi representerer begge deler, og godt tilberedt er den uendelig mye bedre enn både spagetti, fettuccine og tradisjonelle, norske potetretter. Hva gikk feil for gnocchien? Det er lett å svare på. Det er i hvert fall to grunner til at de deilige potetballene ikke har fått fotfeste i landet vårt. Den første er den mest åpenbare: navnet. Det mest innlysende for norske tunger ville vært å si gnåkki eller gnåsji , men noe forteller oss at det ikke er helt riktig. Sant nok, italienerne sier njåkki og får det til å høres ut som det mest naturlige i verden. Og ettersom vi ikke vil være ignorante og uttale navnet feil, lar vi heller være. Den andre grunnen er at mye av den gnocchien som blir servert smaker helt forjævlig: slemme små, ufordøyelige, seige gummiballer. Gnocchi skal, etter min mening, være så myk og luftig at den nesten faller fra hverandre, og full av en smak som bringer drømmer, sorg, savn og glede tilbake i et lynglimt. For mye forlangt? Slett ikke, i grunnen er det lettere gjort enn sagt.

GNOCCHI MED PARMESAN OG MUSKAT
Forrett til 4

Du trenger:
500 gram bakepoteter
1 egg
50-100 gram nyrevet parmesan
100 gram mel, eller mindre
1 knivsodd muskat, eller mer
salt

Slik gjør du:
Bak potetene i ovnen ved 180 grader inntil de er myke inni. Det tar omtrent en time. Mos potetene ned i en vid bolle mens de ennå er varme. Når potetmassen har kjølnet litt, pisk egget og bland det forsiktig inn sammen med parmesan, muskat og mesteparten av melet. Vent i 10 minutter, så melet får satt seg litt. Ha eventuelt i mer mel. Deigen skal bare så vidt holde sammen, den skal i hvert fall ikke være klissete. Smak til med salt og eventuelt mer muskat. Ta ut en sjettedel av deigen og form den til ei lang pølse, omtrent 1= centimeter i diameter. (Du trenger sikkert mer mel til å strø den med, så den ikke setter seg fast i bordet.) Kutt deigen i 3 cm lange stykker. Press hver bit forsiktig med en gaffel så det blir et fint mønster. (Men den klarer seg uten.) Kok i masse salt vann. Gnocchiene vil først synke til bunnen og flyte opp etter hvert som lufta inni dem utvider seg. De er ferdige omtrent et minutt etter at de har flytt opp til overflaten. Det pleier ikke ta mer enn tre-fire minutter.

GNOCCHI MED SALVIESMØR
Når jeg lager min egen gnocchi, vil jeg ikke servere dem med noe som er altfor dominerende. Dette salviesmøret er forresten godt til annen pasta, til fisk og til svinefilet. Server gjerne med mer parmesan.

Du trenger:
hjemmelagde gnocchi
50 gram smør1 fedd hvitløk
2 ss fersk salvie
1 ss sitronsaft
nymalt pepper

Slik gjør du:
Knus hvitløk. Varm omtrent 1/3 av smøret og hvitløken i ei lita gryte. Smøret skal boble entusiastisk, men ikke bli brunt. Ha i salvie og stek i 1-2 minutter til du kjenner ei sterk lukt av salvien. Ha i resten av smøret, varm opp, men ikke la det koke. Smak til med sitronsaft og pepper.Hell smøret over gnocchiene på tallerkenen.

Oppskriften er hentet fra Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.