SOYABAKT SVINEBOG

Det her er masse svære smaker, inspirert av en klassiker fra den koreansk-amerikanske kokken David Chang, mannen bak Momofoku-restaurantene. Det er ikke noe hokus-pokus med denne tilberedelsen, annet enn tid, sukker og soyasaus. Jeg har brukt et digert stykke kjøtt som gir masse fin festmat, og deilig restemat. Du kan også kutte ned mengden og lage med et mindre stykke.

Nok til 10–12

Du trenger:
1 svinebog, ca. 4–5 kg, med skinn og bein (gjerne klov)
4 ss soyasaus, eller mer
salt
ev. 2–3 ts ingefærpulver
1 dl brunt sukker

Slik gjør du:
Sørg for at det ikke er hår igjen på skinnet. Barber bort eventuelle hårbuster med en engangshøvel. Gni inn kjøttet med soyasaus og salt, eventuelt litt ingefær.

Bak i ovnen ved 120 grader i 4 timer. Reduser varmen til 90 grader og bak videre i et par timer til. Ikke bruk varmluftfunksjonen til denne delen av matlagingen. Poenget her er at kjøttet skal bli helt gjennomstekt, nøyaktig hvor lenge er ikke spesielt viktig. Hvis det er enklere for deg å la det stå i ovnen over natten ved 95 grader, gjør du det.

Like før du skal spise, ta ut kjøttet og skru opp varmen til 200 grader, bruk gjerne varmluftfunksjon. Gni inn kjøttet med brunt sukker, eventuelt også soyasaus og ingefær. Stek til skinnet er sprøtt, mens du stadig følger med på at det ikke brenner seg. Dette pleier å ta rundt 15 minutter i min ovn.

Du kan bruke samme framgangs- måte og smaker på mange typer svinekjøtt som tåler mye varme, både nakke, ribbe og buklist.

Tilbehør:

Dette er mektige saker, så det er lurt å ha masse friske grønnsaker. Skal du holde på det asiatisk-amerikanske, kan du ha mais og pak choi, eller en rå og syrlig kålsalat. Tomatsalat, løk og grønn salat er også bra til. Du kan også ha biter av gresskar i langpannen sammen med kjøttet. Innen det er ferdig vil de nesten ha kollapset – og være fulle av smak.

Oppskriften er hentet fra Den store kjøttkokeboka. Foto: Mette Randem