Finnbiff er den klassiske norske reinsdyrgryta. Men, som så mange andre matvarer, er den truet av sin egen suksess. Opprinnelig ble reinsdyrskavet laget av kjøttet fra bringa (brystet), og dette er superegnet til gryteretter, men nå brukes mer av kjøttet til nettopp dette.
Smaken er uansett god – ei gryte som kan putre lenge på ovnen, like god dagen etter.
Nok til 4
Du trenger:
600-750 gram finnbiff eller reinsdyrskav
2-3 løk, hakket
100 gram bacon, i små biter
300 gram sopp
2-4 einebær
1 kvist frisk timian, om lag 1 ts
2 ss smør
Eventuelt et lite glass konjakk
1 dl fløte
2 dl rømme
Salt
Eventuelt brunost
Tyttebær
Slik gjør du:
Stek kjøtt, løk og bacon i en stor gryte i ti minutters tid. Ha i sopp og stek videre i fem til ti minutter. Ha i einer og timian. Hell over konjakk og tenn på. Hel over fløte. Skru ned varmen og la stå og putre i minst 20 minutter, gjerne et par timer. Like før du skal servere, ha i rømme. Smak til med salt og eventuelt også en skive eller to med brunost, hvis du vil ha litt ekstra sødme. La putre i et par-tre minutter. Rør inn bær og server.
Oppskriften er hentet fra Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem