Artikler, Drikke, Mat, Morgenbladet

MORGENBLADET – TERROIRBALANSE

– Han er en temmelig tørr, reduktiv type. Ganske trang. Det er ikke mye botrytis som slipper gjennom der.

– Hæ?

Per Mæleng har åpnet en flaske med Shäfer-Frölich Felseneck GG fra 2007. En magnumflaske, intet mindre. Jeg skjønner ikke hva han snakker om.

– Hva i all verden mener du? Er det mannen eller vinen som er tørr?

– Mannen. Han Tim Frölich, som lager vinene, er skikkelig streng og tørr. Ikke noe hæla i taket eller utenomsnakk.

– Er han reduktiv også?

– Det er vinmakingen.

– Hva med at det ikke er mye «botrytis som slipper gjennom»?

– Det er i vinen. Det er en veldig ren stil. I motsetning veldig mange andre, fjernes alle druer som har tegn til botrytis – edelråte. Tørre viner som har botrytis, kan virke deilig og tiltalene når de er unge, men de utvikler seg dårlig. Det skader frukten, og vinene blir rotete og ufokuserte.

– Så det du mente, var at mannen er tørr, vinmakingen er reduktiv og at selve vinen er uten botrytis – edelråte? Har jeg skjønt deg riktig nå?

– Ja.

– Hvordan forventer du at et vanlig menneske skal forstå hva i all verden du snakker om?

– Vel, ingen av oss er vel helt råferske. Såpass bør du skjønne.

– Trang, da? Mannen eller vinen?

– Begge deler er ganske trange.

Jeg har spist middag med vinguru og ansvarlig for Vinmonopolets spesialutvalg; Per Mæleng. Les hele saken i Morgenbladet. Foto: Katinka Hustad.