– Han er en temmelig tørr, reduktiv type. Ganske trang. Det er ikke mye botrytis som slipper gjennom der.
– Hæ?
Per Mæleng har åpnet en flaske med Shäfer-Frölich Felseneck GG fra 2007. En magnumflaske, intet mindre. Jeg skjønner ikke hva han snakker om.
– Hva i all verden mener du? Er det mannen eller vinen som er tørr?
– Mannen. Han Tim Frölich, som lager vinene, er skikkelig streng og tørr. Ikke noe hæla i taket eller utenomsnakk.
– Er han reduktiv også?
– Det er vinmakingen.
– Hva med at det ikke er mye «botrytis som slipper gjennom»?
– Det er i vinen. Det er en veldig ren stil. I motsetning veldig mange andre, fjernes alle druer som har tegn til botrytis – edelråte. Tørre viner som har botrytis, kan virke deilig og tiltalene når de er unge, men de utvikler seg dårlig. Det skader frukten, og vinene blir rotete og ufokuserte.
– Så det du mente, var at mannen er tørr, vinmakingen er reduktiv og at selve vinen er uten botrytis – edelråte? Har jeg skjønt deg riktig nå?
– Ja.
– Hvordan forventer du at et vanlig menneske skal forstå hva i all verden du snakker om?
– Vel, ingen av oss er vel helt råferske. Såpass bør du skjønne.
– Trang, da? Mannen eller vinen?
– Begge deler er ganske trange.
Jeg har spist middag med vinguru og ansvarlig for Vinmonopolets spesialutvalg; Per Mæleng. Les hele saken i Morgenbladet. Foto: Katinka Hustad.