HØNSEFRIKASSÈ

Hvorfor spiser vi ikke mer hønsekjøtt? En veldig vanlig forklaring på dette triste faktum er at nordmenn har blitt for fine til å spise høne. Vi vil at maten vår skal være lettvint og lekker, og vi er ikke redd for at den er dyr. Vi har råd til kyllingbryst, og derfor er det det vi kjøper. I vår velordnede og hektiske verden er det ikke plass til et magert dyr som må kokes lenge.Kyllingens seier over høna er nesten total. Selv retter som hønsefrikasse og coq au vin – den klassiske burgundiske retten med gammel hane (eller høne) kokt i vin – blir ofte servert med perfekt rosastekt landkylling. Det er en kostbar måte å gjøre god mat litt mindre god.

Hvert år kaster vi fire millioner høner som søppel. Etter å ha avtjent et drøyt år som eggprodusenter, blir hønene «tatt ut av produksjon», som det heter. Men i stedet for å bli spist, snarere enn å ende opp som en varmende gryte eller den deiligste kraft, som hadde vært den anstendige måten å verdsette hønenes innsats på, blir de gasset i hjel. De blir destruert, brent. I beste fall ender de opp som fjernvarme.
Høna er upopulær, blir det ofte sagt. Men er det egentlig sant?

Oppskrift

Her en deilig og litt friskere hønse-frikasse. Den baserer seg på at du har kokt høna allerede. Har du ikke det, kok høna i en time eller lenger sammen med laurbærblad og pepperkorn. Sil kraften.

Plukk kjøttet av høna og kast beina.

Nok til 4

Du trenger
Kjøtt av 1 høne
6-8 dl hønsekraft
1 løk, hakket
2 fennikel, i båter
2 nepe, i båter
3 ss smør
3 ss hvetemel
1-3 dl hvitvin
2 ts estragon eller persille
1-2 ts revet sitronskall, økologisk

Slik gjør du

Fres løk i ei gryte til den er blank.
Løft ut løken, ha i fennikel og stek på
litt høyere varme i 3 minutter.

Løft ut og skru ned varmen. Smelt smør, rør inn melet til du har en jevn blanding. Når blandingen begynner å tykne, spe med litt og litt kraft inntil du har en fint jevnet kraft. (Skjer det et uhell med klumper, kan du forsøke å kjøre denne kraften med en stavmikser.)
Ha i hønsekjøtt, løk, fennikel og hvitvin. La koke i 5 minutters tid. Like før servering, smak til med salt og rør inn friske urter og sitronskall.

Hentet fra Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem