BRENDTE STERKE MANDLER

Egentlig elsker jeg jula. Stemningen. Varmen. Menneskene. Tanter, onkler, fettere og kusiner. Jeg elsker lukta av jul, av krydder og svinefett, røykelse og akevitt, gran og marsipan, pepperkake og peis.

Men jeg elsker ikke forventningspresset, kjøpepresset og prestasjonspresset.

Men i år skal jeg ta konsekvensene av det: Jeg skal lage nesten alle presangene mine selv. Med unntak av barna – som får harde gaver med ting som blinker og bråker, slik at de blir glade – skal alle andre få presanger som smaker.

Kandiserte mandler er en sånn snacks som gjør like mye med den som gir som den som får — hele huset blir fylt av duften av jul. Jeg synes det kan bli litt kjedelig med bare sukker. Det er best når mandlene har litt temperament — litt chili eller pepper, og litt salt i tillegg til noen søte krydder, som kanel. Lag mye når du først er i gang.

Du trenger:
200 gram mandler skåldede
200 gram sukker
2-3 ss smør
1/2 ts fingersalt
1 ts grovmalt kanel
1 ts chilipulver eller chiliflak
Nymalt, grovt pepper

Slik gjør du:
Rist mandlene i ei tørr panne i 2 – 3 minutter, så mandelsmaken blir mer intens. Bruk en stekepanne med slippbelegg (non-stick).Varm nellik, 1 ss smør og sukker i panna. Når sukkeret begynner å bli brunt i kantene, rører du rundt slik at alt får en uniformbrun knekkfarge og -konsistens.
Du kan trenge litt mer smør for å få den riktige konsistensen. Ha i mandler og skru ned varmen litt slik at du ikke brenner sukkeret. Krydre mandlene og hell utover et bakepapir.

Oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.