RIBBE

Et lite barn ble født i Betlehemomtrent på denne tiden av året for litt over to tusen år siden. At denne begivenheten fortsatt feires i dag, kan ses på som et bevis på kristendommens vedvarende makt og innflytelse over et ellers temmelig sekulært samfunn. Men hvorfor det lille jødiske guttebarnet feires med enorme mengder svin, derimot, er et teologisk mysterium.I dag spiser mer enn halvparten av oss ribbe til jul. I tillegg er det julepølse, medisterkaker og svinesteik. Det er få hjem som ikke har en gris begravet et eller annet sted inni det overfylte kjøleskapet.Hvordan vokste denne tradisjonen fram? Kanskje beror det på – lik Marias mirakuløse og uskyldsrene fruktsommelighet – et frø som kom utenfra? Man kan tenke seg at de gamle vikingene – med sin mytiske galte Særimne – ville nikket gjenkjennende til julematen vår, mens Josef og Maria nok ville betakket seg for å gå til bords med oss på julaften.

– Nei, takk, vi blir i stallen.

KLASSISK RIBBE
Du bør gni inn ribba med salt et par dager før du skal tilberede den. Et alternativ, hvis du ender opp med for lite tid, er å bruke mer salt. Da må du skylle av saltet etterpå.

Stek gjerne poteter og løk i langpanna under ribba. Jeg synes det er best med mandelpoteter. Kok gjerne ut langpanna med litt øl, så har du en deilig sjysaus.

Nok til 4
Du trenger:
1 ½ kg tynnribbe eller buklist
2 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du:
Hvis det ikke allerede er gjort, snitt svoren. Det beste er å bruke en tapetkniv, for du trenger en skarp kniv, og det er om å gjøre å snitte gjennom svoren, men ikke inn i kjøttet.

Gni inn svoren med salt og pepper. Legg i en langpanne med svorsiden ned. Dekk med folie og legg en vekt oppå. Sett i kjøleskapet i to døgn.

Forvarm ovnen til 220 grader. Løft opp et hjørne av folien og hell inn 2 desiliter vann, dekk til med folie igjen. (Du kan også bruke øl, eller vann og et laurbærblad.) Sett inn midt i ovnen og la stå slik og dampe i 45 minutter.

Ta ut av ovnen. Vent litt med å løfte opp folien, for det er lett å brenne seg på dampen.

Løft ribba over på en rist med svoren opp. Sett inn i ovnen og skru ned temperaturen til 180 grader. La stå i 2 timer. Hvis svoren ikke har blitt sprø når det nærmer seg slutten, skru opp varmen til 220 grader. Følg godt med, så den ikke blir brent.

Oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.