DAGBLADET – DET HVISKES OM SVISKER

I år er det femten år siden jeg første gang publiserte min oppskrift på medisterkaker. Den gangen var det uten veldige planer, eller ambisjoner på rettens vegne. Det var nødvendig, for det var juletid. Og noe må man finne på.

Jeg lurte lenge på hva, for jeg var ikke så veldig glad i julemat på den tida. (Det har jeg blitt!) Jeg forbandt jula med feit, uinteressant mat. Verst var det med alle farseproduktene. Løsningen fant jeg i en over hundre år gammel oppskrift – husker ikke lenger hvilken – som jeg tilpasset og gjorde til min egen.

Det var ikke noe hokuspokus, bare noen små justeringer: Medisterkakene var krydret med ekstra muskat og ingefær. Ikke så mye at de fikk karripreg, fortsatt milde, men med en markant kryddersnert. De var stekt med salvie, for det er godt med svin.

Og viktigst av alt: medisterkakene var fylt med svisker. Midt inni de salte, feite, krydrede, urtesmakende kjøttkakene, var det en liten, søt overraskelse.

Les hele saken og oppskrifter på medisterkaker, sviskegrøt og «Djevelen på hesteryggen» i Dagbladet Magasinet.

Foto: Mette Randem.