OSSO BUCO MED GREMOLATA

Dette er en langtidskokt kalveskank med gramolata av frisk persille, sitron og hvitløk. En italiensk klassiker. Du kan også lage den med skank av lam eller storfe, men det vil gi retten et annet preg.

 

Middag til 4-6

Du trenger: 
1,2–1,6 kg kalveskank
1 løk, hakket
1/2 sellerirot, hakket
2 gulrøtter, hakket
2 laurbærblader
en liten kvast timian, gjerne sitrontimian
2–4 dl hvitvin
1 boks hakkede tomater
1 dl brødsmuler
1 dl finhakket bladpersille
2 hvitløkfedd, finhakket
1/2 dl god olivenolje
skallet av 1/2 økologisk sitron, finrevet (ikke det hvite)
presset sitronsaft

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Gni kalveskanken med litt salt og brun kjøttet i en stor gryte. Ha i grønnsakene sammen med kjøttet og stek i noen minutter. Ha i laurbær og timian. Hell over vin og boksen med tomater. Legg på lokk (ev. aluminiumsfolie) og sett gryta i ovnen. Skru ned temperaturen til 90 grader. La stå i 6 timer eller over natta.
Smak til med salt. Hvis du vil ha en mindre fuktig rett, kok inn litt av væsken før servering.
Like før servering lager du gremolata: Bland smuler, persille, hvitløk, olje og sitronskall. (Sitronskallet bør bare være det ytre, gule området, ikke det hvite under.) Smak til med sitronsaft. Når du skal servere, strø over gremolata og sett gryta på bordet. Server med godt brød så man kan bruke det til å suge opp kraften med.

Fra kokeboka Noe godt hver dag. Foto: Mette Randem.