HURTIGGRAVET SILD

«EXCUSEZ-MOI, men er det ikke vi som er sildenasjonen?» spurte jeg for et par år siden, etter at jeg under et besøk i Paris hadde fått servert mer sild enn jeg hadde fått i Norge – noensinne.På ti dager hadde jeg fått servert like mange silderetter, de fleste tradisjonelle, noen oppfinnsomme — alle laget med kjærlighet, og spist med en ikke ubetydelig grad av nytelse.

Men ikke i Norge. Hva er det med oss nordmenn som gjør at vi bare noen få tiår etter at vi overlevde på sild, nå har latt denne delikatessen bli til en ren eksportartikkel?

Hvert år fanger norske fiskere 1,1 million tonn sild. Under en halv prosent havner på norske tallerkener, og det meste av den som faktisk kommer hit blir til pålegg, lagt i krydret sukkerlake og spist på høyfjellshotell og julefrokoster. Kanskje det er på tide med en ny norsk silderevolusjon?

HURTIGGRAVET SILD

Hvis du har fersk sild, kan du få en fin, frisk og lettvint variant ved bare å strø over litt sukker, salt og dill. Den svenske sildekongen Leif Mannerström, som har gitt inspirasjonen for denne oppskriften, anbefaler å grave fisken i to døgn, og det må du gjerne, men den smaker bra allerede etter en time eller to. (Skal du bruke lenger tid, bruk litt mindre salt og sukker.) Hell gjerne litt brennevin over, enten akevitt eller mørk rom.

Forrett for 4

Du trenger:
4 ferske sild
1 liten bunt dill
2 ss sukker
1 ss fint salt
Litt brennevin, rom eller akevitt
Silderogn, lakserogn eller annen rogn til servering
Eventuelt hakket løk

Slik gjør du:
Rens og fileter silda, eller få fiskebutikken til å gjøre det for deg. Fjern så mange av de små brystbeina som du får til. Skyll og tørk filetene. Dryss over salt, sukker og litt finhakket dill. Dekk med plast og la ligge i et par timer.

Skyll filetene.

Spis silda med nypoteter og kapers eller på rugbrød med rødbeter.

Les hele saken i Dagbladet Magasinet.  Foto: Mette Randem.