PUPPESUPPE

DET ER IKKE LETT Å SKJØNNE SEG PÅ KJØTT I I INDERFILETENS TIDSALDER

Jeg forsøkte å finne svar.
Les hele saken i Morgenbladet. 

«To kilo buklist», hadde det stått på bestillingen. Men det var definitivt ikke det som lå i esken foran meg. Buklist er stykket nedenfor ribben, og ifølge meg og mange andre som liker svinekjøtt, en av de beste og mest interessante stykningsdelene på grisen. Alt du vil gjøre med ribbe, kan du gjøre med buklist, bare enda bedre. Og hvis du slår de to sammen, skjærer bort ribbeina, så du får et fint, rektangulært stykke, kan du rulle det sammen og lage sprøstekt italiensk porchetta, eller speke, så du får pancetta. Eller bare bake som en juleribbe, eller kombinere med honning og syrlige plommer, så det blir klissete og smaksrikt. Nam!

Men dette var ikke buklist, i hvert fall ikke slik jeg var vant til det. I esken foran meg lå det to kilo med pupp. Noen hadde skåret av sjuraderne med brystvorter på flere dusin smågris og sendt dem til meg. Og så hadde de skrevet «buk list» på esken.

Så laget jeg puppesuppe. En kinesiskinspirert variant med soya, ingefær og five spice. Litt mindre chili til ungene, litt ekstra mye til meg.

Nok til 4 peroner.
Du trenger:

 • 500 g buklist, i skiver
 • 1 ss ingefær, finhakket
 • 3 ss soyasaus
 • ½ chili, finhakket
 • 1 ss five spice
 • 3 ss riseddik
 • salt
 • pepper
 • kokende vann
 • 4 pak choi – eller 1 brokkoli, delt i buketter
 • 8 vårløk, delt på langs
 • mer chili og koriander
 • eventuelt limesaft

Slik gjør du:

Du kan også bruke lettsaltet sideflesk eller tynnribbe i denne oppskriften.

Forvarm ovnen til 180 grader. Lag en marinade av ingefær, soyasaus, chili, five spice og riseddik. Smør inn buklisten med marinaden, og ha den i en dyp ildfast form. Ha på folie og sett den midt i stekeovnen i omtrent 1 time.

Ta av folien og bak i enda et kvarter, omtrent, til kjøttet er fint brunet. Hell over 1 ½ liter kokende vann, ha i pak choi eller brokkoli og vårløk. La bake i cirka et kvarter. Server med chili, koriander og gjerne limesaft.

Saken er publisert i Morgenbladet. Les hele saken her.
Foto: Mette Randem.