SKJELLSETTENDE BLÅSKJELLPASTA

Svabergene langs norskekysten og maten som finnes under havflaten, er heldigvis en del av allemannsretten. Jeg anser blåskjellene som vokser i bukta like ved båthuset mitt som mine, og det hender jeg tenker mitt når fremmede legger til land og forsyner seg. Men prinsippet er godt, ikke minst for meg. Det er nemlig naboen min som eier mitt favorittsted. Det er ikke ditt eller mitt, det er vårt.

Linguine alle cozze er en klassisk søritaliensk rett som skal være røff og temperamentsfull. Det er en av sommerens favoritter, men når jeg lager den med vinterskjell, tenker jeg at det egentlig er en vinterrett.

På Sardinia og Sicilia vil man servere denne med bottarga, en speket fiskerogn som er populær langs hele Middelhavet. Det er ikke nødvendig, men gir en ekstra ramsalt dimensjon – finner du det, bruk det. Eller du kan ha i litt konsentrert rekekraft eller innmaten av et par kråkeboller.

Til fire personer trenger du: blåskjellpasta av Mette Randem

1 kilo blåskjell
1 dl hvitvin
1/2 løk, Finhakket
3–5 ss Finhakket bladpersille
400 gram linguine eller spagetti
300 gram cherrytomater, hakket
2 fedd hvitløk, knust
litt tørket chili, knust
1 dl god olivenolje

Slik gjør du:

Rens blåskjellene for skjegg og rur. La dem ligge i et dørslag – det er bare bra om de mister noe av væsken.

Damp blåskjellene sammen med løken og noen av stilkene fra persillen, enten i sin egen kraft eller i litt hvitvin. Damp skjellene til nesten alle har åpnet seg. Hell dem over i en stor bolle – ta vare på væsken som har samlet seg i gryta – den kan du trenge seinere.

Når skjellene har blitt litt avkjølt, rens dem. Du trenger ikke rense absolutt alle, for det kan være fint å ha noen hele skjell sammen med pastaen, men det blir kaos og vanskelig å spise hvis du har for mange.

Kok pasta i lettsaltet vann.

Imens, bland blåskjell med tomat, hvitløk, chili og olje.

Når pastaen er ferdig, hell av vannet og bland pastaen med skjellene. Smak til med væsken fra blåskjellene til den er passe salt. Dryss over persille, bland og server.

Hentet fra boken Ekte mat. Foto av Mette Randem