Spiser. Reiser. Skriver.

 

 

Nysgjerrighet på mat, er som sult. Den kan ikke bli stilt for mer enn noen timer av gangen. Min pasjon for mat handler om den maten jeg lager og spiser, men også om den maten jeg spiser når jeg er på reise, de menneskene som lager den. Det handler om historie, om maten som har formet oss som mennesker og som kultur. Og det handler om maten som skal forme framtida vår. Men mest av alt handler det om den maten vi spiser sammen.

OM MEG

Jeg jobber med mat på mange forskjellige vis: jeg skriver, driver restauranter, jobber som aktivist og med undervisning.

For å ta aktivismen først: Jeg er faglig ansvarlig og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn, en ikke-kommersiell stiftelse.  Vi arbeider med å lære barn om mat og matlaging, og for å gi maten en viktigere plass i skolen og i samfunnet ellers. Vi holder til i Oslo, Ringsaker, Kristiansand og Trondheim.  Les mer her

Jeg har skrevet en rekke kokebøker på norsk, blant dem «Ekte grønn mat«,  ”Hvordan koke vann” ,”Ekte mat”, ”Gårdsmat” og ”Den store kjøttkokeboka”.  Jeg skriver også sakprosa, blant annet «En middag i Roma – Verdenshistorien i et måltid». Det er en ikke en kokebok, men en bok om mat og historie. Som tittelen mer enn antyder forsøker jeg å fortelle verdenshistorien gjennom et måltid. For tiden arbeider jeg med en bok vår norske mathistorie, og en annen om vår spiselige planet – om mangfold.

I USA har jeg gitt ut bøkene ”Kitchen of Light” og ”Where Flavor Was Born”, og ” Die echte Landküche” på tysk. Jeg har vært programleder for ”New Scandinavian Cooking” på PBS og BBCLifestyle, og ”En bit av Norge” på TV2 i 12 sesonger.

Jeg er medeier i grillrestauranten St. Lars på Bislett i Oslo, som – som i all beskjedenhet, og i henhold til flere enn meg, serverer den beste grillmaten i byen. Vi har en italiensk lillesøster, Antonietta, en toskansk grill på Briskeby.  Jeg er ansvarlig for restaurantene på den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo, et historisk bygg designet av den amerikanske arkitekten Eero Saarinen og restaurert av Atelier Oslo/Lund Hagem: Vinland Brasseri en klassisk restaurant med en South Bend Broiler og en av Oslos mest omfattende vinkjellere. Frances er en vin- og kaffebar med spennende småretter med midtøsten-smaker (og Bib Gourmand fra Michelin-guiden).  Eero ligger på taket og er en ambisiøs restaurant og cocktailbar med en stor rooftop. 

Fra 1999 til 2019 var jeg var matskribent i Dagbladet Magasinet, og fra 2008 til 2012 var jeg spaltist i Washington Post i USA. Jeg skriver tidvis for DN og Morgenbladet, og sammen med Pia Skjevik var jeg programleder for radioprogrammet og podkasten Radiomat på P2 i to sesonger.

Når jeg ikke er på reise, bor jeg på Geitmyra gård i Oslo, på gården Viestad i Farsund, eller utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Jeg har én kone, tre barn, to ender og åtte høner.

Les mer på Wikipedia:  https://no.wikipedia.org/wiki/Andreas_Viestad

Foto: Lars Petter Pettersen