MINE PROSJEKTER

RESTAURANT ST.LARS

St. Lars blir også kalt Laurentius, Lorenzo, Lawrence og Laurent og var diakon i Roma på midten av 200-tallet. Han havnet i klammeri med myndighetene etter å ha gitt bort penger til de fattige. Som straff ble han henrettet. Og det er her grillen kommer inn i bildet. For å plage Lars ekstra mye ble han ikke steinet, korsfestet eller utsatt for de andrehenrettelsesmåtene som var populære på den tiden. Han ble lagt på en grillrist oppå et bål. Ifølge legenden var hans siste ord til sine bødler:

«Nå er jeg akkurat passe stekt, snu meg og ta en bit.»

Som en følge av sitt martyrium og sine berømte siste ord, har Lars blitt utpekt til skytshelgen for grillkokker – og komikere, samt en rekke andre yrkesgrupper.

St.Lars er også en grillrestaurant og bar på Bislett i Oslo med omtrent 50 sitteplasser.

Da vi bestemte oss for å starte opp en restaurant, var det én ting vi var helt sikre på. Det var at kjøkkenet, ja hele stedet, skulle bygges opp rundt en grill og de digre rause smakene som man oppnår når man bruker verdens eldste tilberedelsesmåte. Det andre som ganske snart ble klart, var at vi skulle kalle opp restauranten etter alle grillkokkers skytshelgen, St. Lars.

Så neste gang du blir sulten på grillet kjøtt kan du booke et bord på St. Lars, eller finne inspirasjon i grillkokeboka På grillen – rause smaker fra St. Lars som jeg har skrevet sammen med Jon Krog Pedersen og Lars Laurentius Paulsen.