SEI OM DET

Fordelen med sei er at den ikke er prippen. Du kan gjøre alt med den. Den sensitive torsken krever å bli behandlet med respekt, med forsiktighet, slik at du får fram den milde smaken og den særegne konsistensen. Seien, derimot, finner seg i å bli til traust hverdagsmat som fiskepinner og grateng. Seien er åpen for andre forslag, også, og er ikke redd for store smaker, for røff behandling. Det er bare å peise på.

«Brenn meg med chili! Drukne meg i tomat! Pisk meg med kapers! Kjør på med hvitløk!»

BAKT SEIFILET MED PARMESANSMULER

En måte å panere og tilsette smak på samme tid, er å blande brødsmuler med parmesan. Jeg tilsetter en del urter også, gjerne en blanding av timian og persille eller gressløk. Vanligvis sverger jeg til ferske urter, men her er det faktisk like greit med tørka.

Siden fisken bakes i ovnen, er det like greit å gjøre det samme med tilbehøret. Jeg baker mandelpoteter (best med allerede kokte poteter), fennikel og kålrot, men det kan egentlig være hva som helst. Ha smør og sitron og urter på dem også.

Nok til 4

Du trenger: 
800 gram seifilet
smør
1-2 ss dijonsennep
2-3 ts tørka urter
eventuelt 1-2 fedd hvitløk
salt
50 gram finrevet parmesan
1 1/2 dl brødsmuler
sitron

Slik gjør du:
Sett en stor ildfast form inn i ovnen og sett den på 220 grader.

Skyll fisken i kaldt vann. Har du tid, la den ligge i salt isvann (kaldt vann fra springen, pluss isbiter, pluss 2 spiseskjeer salt per liter vann) i noen minutter til en halvtime. Ta ut fisken, tørk den godt. Ta ut den ildfaste formen av ovnen og gni den med litt smør.

Gni fisken inn med sennep, urter, hvitløk og litt salt. Bland parmesan og brødsmuler i en stor tallerken. Vend fisken i denne blandingen og legg den i den varme ildfaste formen. Legg en tynn skive smør (skåret med potetskreller) oppå også. Bak i ovnen i om lag 10 minutter, til skorpen er gyllen og fisken flaker seg når du stikker i den med en gaffel. Press over litt sitron, og server.

 

Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.