RISOTTO MED NØTTER OG URTER

På samme måte som pasta er risotto et blankt lerret – når du har risen, kan du tilsette hva som helst. Dette er en grovere skisse av en oppskrift, men veldig god, grønn, frisk og sprø.

Middag til 2, forrett til 4

Du  trenger:
2 sjalottløk
2–3 persille- eller dillstilker
200 gram risottoris
1–2 dl hvitvin
6–8 dl grønnsakkraft
1 dl finhakkede pistasjkjerner ev. også andre nøttekjerner smør og parmesan
3 ss finhakket persille
1 ss andre urter, for eksempel salvie og rosmarin

Slik gjør du:
Stek løk og persillestilkeri olje i en dyp, vid panne sammen med litt salt, pepper og den tørkede oreganoen. Bland godt. Ha i ris og hvitvin. Når hvitvinen er blitt absorbert, skru opp varmen og spe med kraft. Kok under stadig omrøring og spe med kraft eller buljong underveis. Fisk ut persillestilkene. Når risen er ferdig, rør inn pistasjkjerner, eventuelt også andre nøttekjerner. Rør inn smør og parmesan til risottoen har en kremet konsistens. Like før servering rører du inn de finhakkede urtene.

Variasjon:
Risotto med gorgonzola: Lag en enkel risotto med hakket løk, litt hvitvin (eller hvitvinseddik), kraft og urter. Når risen er ferdig, rører du inn gorgonzola og pepper.
Risotto med kyllingrester og salvie: Eller andre kjøttrester. Lag en enkel risotto med hakket løk, hvitvin, vann og kyllingrester (med bein). Når risen er ferdig, tar du ut beina og skraper av kjøttet. Ha kjøttet tilbake i risottoen sammen med litt salvie (eller persille), rør inn smør og parmesan.

Oppskrift fra boka Ekte mat. Foto: Mette Randem.