DAGBLADET – KAN VI FÅ HUMMERSESONG HELE ÅRET I FRAMTIDA?

I dag blir du hardt bøtlagt utenfor sesongen. Kan forskningen gi oss mer hummer?

I dag starter hummerfisket. Etter ni eller ti måneder med fredning (avhengig av hvor i landet du holder til) og totalforbud mot så mye som å blunke hardt til en hummer, er det nå endelig mulig å fange den rasende og velsmakende delikatessen.

Bortsett fra akkurat her hvor vi er, et lite, tilsynelatende lovløst havområde ute ved Ystesteinene, ytterst i havgapet i Farsund kommune.

Det er fortsatt sommer i lufta. Oktober er ennå langt unna. Vi legger oss til ved noen sitrongule og appelsinoransje blåser som dupper i havflaten og begynner å trekke inntil vi kommer til en rekke med fem hummerteiner.

Aggresive typer

Den ene inneholder to hummer, som ser ut til å akkurat ha begynt å gå hverandre på nervene. I den andre finner vi en livredd taskekrabbe og en gigantisk hummer. En over to og en halv kilo med krigersk åtseleter klyper etter oss og alt annet i sin nærhet.

Til sammen er det åtte hummer i ulike størrelser som blir lagt i en plastkasse, og som får våte t-skjorter lagt over seg, for å legge en demper på deres ellers konstant aggressive atferd.

Unntaket fra regelen

– Ingen dårlig fangst!

Skipperen, Kjetil Frøyland, smiler fornøyd. Selv om hummerfiske er strengt forbudt i hele Norge akkurat nå, er det ikke det minste spor av nervøsitet å spore hos Kjetil i det vi kommer nærmere folk, ikke noe forsøk på å skjule fangsten når vi legger til land inne i byen.

For Kjetil, og selskapet hans Ægir, er unntaket for regelen om det strengt regulerte hummerfisket.

Kjetil har nemlig lov til å fiske hummer når han vil.

Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.