I dag blir du hardt bøtlagt utenfor sesongen. Kan forskningen gi oss mer hummer?
I dag starter hummerfisket. Etter ni eller ti måneder med fredning (avhengig av hvor i landet du holder til) og totalforbud mot så mye som å blunke hardt til en hummer, er det nå endelig mulig å fange den rasende og velsmakende delikatessen.
Bortsett fra akkurat her hvor vi er, et lite, tilsynelatende lovløst havområde ute ved Ystesteinene, ytterst i havgapet i Farsund kommune.
Det er fortsatt sommer i lufta. Oktober er ennå langt unna. Vi legger oss til ved noen sitrongule og appelsinoransje blåser som dupper i havflaten og begynner å trekke inntil vi kommer til en rekke med fem hummerteiner.
Aggresive typer
Den ene inneholder to hummer, som ser ut til å akkurat ha begynt å gå hverandre på nervene. I den andre finner vi en livredd taskekrabbe og en gigantisk hummer. En over to og en halv kilo med krigersk åtseleter klyper etter oss og alt annet i sin nærhet.
Til sammen er det åtte hummer i ulike størrelser som blir lagt i en plastkasse, og som får våte t-skjorter lagt over seg, for å legge en demper på deres ellers konstant aggressive atferd.
Unntaket fra regelen
– Ingen dårlig fangst!
Skipperen, Kjetil Frøyland, smiler fornøyd. Selv om hummerfiske er strengt forbudt i hele Norge akkurat nå, er det ikke det minste spor av nervøsitet å spore hos Kjetil i det vi kommer nærmere folk, ikke noe forsøk på å skjule fangsten når vi legger til land inne i byen.
For Kjetil, og selskapet hans Ægir, er unntaket for regelen om det strengt regulerte hummerfisket.
Kjetil har nemlig lov til å fiske hummer når han vil.
Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.


