VANILJEYOGHURT OG GRANOLA

Dagens første måltid er alle matelskeres stadig tilbakevendende hodebry. Det kan ofte virke som om kvaliteten på frokosten er omvendt proporsjonal med maten ellers. Det er derfor Somerset-Maugham mente at «for å spise godt i England, må man spise frokost tre ganger om dagen», mens franskmenn og italienere etter tusen år som gastronomiens spydspisser starter dagen med tørr kjeks og altfor søtt syltetøy.Selv om frokosten slett ikke er dagens viktigste måltid, kommer du ikke unna det heller. Uten frokost begynner dagen skeivt, det blir ingen jobbing, og både barn og koner blir umulige å ha med å gjøre.

Jeg ender, som så mange andre, opp med å kjøpe meg vekk fra problemet. Når jeg ser utover frokostbordet en helt vanlig morgen, er det som å skue utover en framtidsdystopi, hvor maskinene har overtatt fullstendig. Jeg ser knapt noe som er laget av meg. Ved siden av kjøpebrød, er det kjøpepålegg, kjøpeyoghurt og kjøpemüsli. Det er ikke verdig en som stadig maser om at man får bedre, sunnere og mer meningsfull mat ved å lage den selv. Skal dette liksom ikke gjelde frokost?

I stedet må man finne små, pragmatiske løsninger for hver eneste dag. Og godta at resultatet er mindre enn ideelt, så lenge det er bedre enn verst.

HJEMMELAGET VANILJEYOGHURT

Det er ikke verre enn å blande yoghurt naturell, helst de litt tjukkere greske eller tyrkiske variantene, med litt sukker eller melis. Fordelen med å bruke sukker er at det ikke er tilsatt stivelse (noe man har gjort med melis, for å unngå klumper). Sukkeret bør kjøres i en blender eller kjøkkenmaskin, så det blir knust til fint støv før man blander det i yoghurten.

Jeg tar utgangspunkt i rundt 4-5 prosent sukker, som er en del mindre enn vanlig kjøpeyoghurt, men samtidig nok til at barna ikke nekter å spise det. Det er lurt å lage en liter eller to av gangen; det tar jo ikke mer tid å lage mye.

Du trenger:
1 liter gresk eller tyrkisk yoghurt
40 til 50 gram sukker eller melis
1/4 til 1/2 vaniljestang

Slik gjør du: 
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bland frøene og resten av stangen i yoghurten. Knus sukkeret til fint pulver i en blender (hvis du har tid og ork). Bland sukkeret i yoghurten.

HJEMMELAGET GRANOLA

Granola er ikke verdens sunneste frokost, men det er utrolig godt. Og jeg synes det er bedre når den ikke er for søt, og at man heller har mer smak av nyrista nøtter og frø.

Holder seg godt i en lufttett beholder, men er best de første dagene. Kan fryses, men da er det ekstra viktig at beholderen er lufttett, så du ikke får kondens. Hvis du vil at holdbarheten skal være bedre, kan du bruke klarnet smør i stedet for smør, eller eventuelt solsikke- eller rapsolje.

Du kan også lage en mye enklere variant av granola ved å riste havregryn og nøtter med litt smør i en non-stick stekepanne, og helle over litt honning mot slutten.

Du trenger:
1 dl mandler
1 dl hasselnøtter
1 dl pistasjnøtter
3-5 ss honning
1-3 ss smeltet smør
1 kg havregryn
2 dl tørka frukt, for eksempel blåbær, eple og aprikos

Slik gjør du: 
Forvarm ovnen til 175 grader.

Grovhakk mandler og nøtter, helst for hånd. Hvis du ikke gidder, kjør i kjøkkenmaskin, men ikke lenge. Det er bedre å ha noen store biter enn at alt blir til pulver.

Ha bakepapir i en langpanne. Strø ut nøttene. Bak i ovnen i 10 minutter, til de begynner å få litt farge. Ta ut langpanna og skru ned temperaturen til 140 grader. Bruk varmluftsfunksjonen på stekeovnen, hvis du har.

Bland sammen smør og honning i en bolle. Ha i havregryna og bland godt. (Tell til 16.) Ha denne blandingen i langpanna sammen med nøttene. Bak i en halvtimes tid til blandingen er gyllenbrun og tørr. Snu litt på gryna underveis. La kjølne og bland med tørka frukt.

Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.