GRILLET KRABBE

Krabbe er rettferdig mat. For mens altfor mye av maten vi spiser har en eller annen negativ effekt, enten på helsa, lommeboka eller naturen, tilhører krabben den sjeldne kategorien mat som både er velsmakende og luksuriøs, samtidig som den ikke er altfor usunn og heller ikke utrydningstruet eller framstilt under inhumane forhold. I tillegg er den ikke spesielt dyr. Krabbe, sier vi ofte, er nesten like godt som hummer. Og kanskje den eneste grunnen til at vi ikke sier det er bedre, er at vi kan spise så mye vi vil.
Krabber kan være så spennende som helst. Vi, derimot, er kjedelige. Nesten alle krabber som blir fanget og spist utenfor norskekysten, blir kokt. Men tror du ikke at krabbene er lei av vann? Det er tross alt der de har tilbrakt hele sitt liv. Krabbekjøtt er også godt når det plasseres på grillen. Den brutale behandlingen får fram helt andre egenskaper ved det fine krabbekjøttet, en ekstra sødme, samtidig som hintet av noe brent gir en ekstra dimensjon.

 

Det er ingenting i veien for å hive krabbe på grillen i stedet for å koke dem. De bør drepes på forhånd, riktignok. Det gjør du best ved å kjøre en kniv gjennom hodet (der munnen er), eller, hvis du synes dette er for brutalt, kan du ha krabbene i kokende vann i 30 sekunder. Det er ikke egentlig mindre brutalt, men det for mange er det greiere å la vannet gjøre jobben, ikke kniven.

Du trenger:
4 levende krabber
1 dl olje, olivenolje eller rapsolje
2 ss sitronsaft
2 ts revet sitronskall
2 fedd hvitløk, hakket
1 ss sitrontimian, timian eller oregano
Eventuelt litt soyasaus eller balsamico
2 ss finhakket løk

Slik gjør du: 
Fyr opp grillen.

Del krabbekroppen i fire. Dette vil sørge for at krabben dør. Det vil være noen bevegelser en stund etterpå, men tro ikke at den lever av den grunn.

Ta av klørne. Bank forsiktig på dem med en hammer, mange små, jevne rapp, inntil skallet sprekker.

Bland sammen olje, sitronsaft, sitronskall, hvitløk og urter i en stor bolle. Ha i krabbebitene og bland godt.

Legg dem på grillen og la grille i 15 til 20 minutter. Snu bitene ofte. Det gjør ingenting om skallet blir litt brent.

Ha krabbebitene tilbake i oljen og hell eventuelt over litt soyasaus eller balsamico. Vend dem forsiktig i oljeblandingen, dryss over løk. Legg dem tilbake på grillen, men lenger unna den sterkeste varmekilden. La grille slik på indirekte varme i 10 minutter til- klørne trenger ikke fullt så mye varme, så de kan du legge ytterst.

Server med sitron og gjerne en potetsalat med masse urter.

Les hele saken i Dagbladet Magasinet. Foto: Mette Randem.