BAKT EGG

Hver eneste morgen våkner jeg til et problem. Hva i all verden skal jeg spise? Jeg anser meg som mer enn gjennomsnittlig interessert i mat. Ettersom mat ikke bare er en interesse, men også jobben min, har jeg tilnærmet ubegrenset med tid til å iverksette til dels svært ambisiøse gastronomiske prosjekter. Å anskaffe en andepresse, bruke 72 timer på å steke et stykke kjøtt, eller ta i bruk sju gryter og en kostbar Thermomix bare for å lage én rett? Det er research. Å reise til andre siden av planeten for å lage middag sammen med ei gammel kone som er flink til å lage risballer? Et slags seminar.

Likevel, hver eneste morgen våkner jeg til et problem: Frokost.

Frokosten – har jeg innsett – kan ikke løses med litt ekstra innsats, nytt utstyr eller en spiseskje gåsefett. Og man kan dessverre ikke ha egg og bacon hver eneste dag uten å måtte kutte drastisk i fettinntaket ved de andre måltidene.

I stedet må man finne små, pragmatiske løsninger for hver eneste dag. Og godta at resultatet er mindre enn ideelt, så lenge det er bedre enn verst.

BAKTE EGG
Egg er kanskje den enkleste mettende frokostmaten, men man kan (eller bør dessverre) ikke spise egg og bacon hver morgen. Dette er en ikke-så-verst-sunn superoppskrift som kan varieres fra det kompliserte til det helt enkle. Hvis jeg har hatt pasta med tomatsaus dagen i forveien, bruker jeg tomatsausrestene, ellers lager jeg sausen med friske tomater og urter. Men ofte gidder jeg ikke lage saus ens ærend for frokosten; da bruker jeg tomatsaus. (Gjerne på boks.) Kan godt pimpes opp med mer grønnsaker, eller med litt revet parmesan.

Nok til 4

Du trenger:
0,5 kg tomater, 5 dl tomatsaus eller tomatjuice
1 fedd hvitløk
1 kvast basilikum eller persille
salt og pepper
eventuelt litt tabasco
4-8 egg

Slik gjør du:
Har du friske tomater, kan du kjøre dem til en mos i en blender, sammen med hvitløk og basilikumkvisten. (Bladene tilsetter du seinere.) Hakk gjerne et par av tomatene for hånd også, så du får litt tekstur på sausen.

Ha tomatsaus i en gryte med lokk, kok opp. Smak til med salt, pepper og eventuelt tabasco. (Det kan også være godt med hakka løk og paprika i.)

Knekk i eggene og skru ned varmen, slik at det bare putrer så vidt. La bake i 5 til 7 minutter. Hvis eggene fortsatt virker litt uferdige på toppen, ha på lokket.

Riv basilikumbladene og ha dem over.

Oppskriften er hentet fra Magsinet. Foto: Mette Randem.