URTEBRØD PÅ STEIN

Kulda er en god ting for den som vil varme seg, og når utelivet er utiltalende, som det er store deler av året i Norge, er det deilig å kunne holde seg inne og vie seg til slike intellektuelle sysler som bålbrenning og brødbaking. Jeg har restaurert den gamle bakerovnen på gården Viestad, slik at jeg ikke lenger blir røykforgiftet når jeg fyrer i den. Hvis du ikke har en steinovn, kan du steke brødet på en bake- eller pizzastein, eller en annen slags steinbunn.

Jeg bruker masse urter i dette brødet, særlig en god del rosmarin, men dette er opp til deg. Jeg har ganske mye salt i brødet mitt, og når jeg baker med urter, synes jeg det er godt å ha i ganske mye god olje også, skjønt det ikke er nødvendig.

Jo mer gjær du bruker, jo mer forutsigbart resultat. Jo mindre, jo bedre smak.

I oppskriften tar jeg utgangspunkt i at man vil gjøre det så enkelt som mulig, men brødet blir enda bedre hvis du bruker en starter. Den kan du lage ved å ta 2 desiliter av vannet, 2 desiliter av hvetemelet og et knappenålshode (et par gram) med gjær og la stå ute i et par timer, eller i kjøleskapet over natta. Da trenger du ikke noe gjær når du blander det med resten av ingrediensene.

Lag brødet med mest fint mel først. Etter noen forsøk kan du begynne å blande inn litt grovere mel.

Du trenger:
900 gram hvetemel
100 gram finmalt rug
6 1/2 dl lunkent vann 10–20 gram gjær
15 gram salt
finhakke urter, jeg bruker mye rosmarin
1/2 dl god olivenolje
mer rugmel til bakingen

Slik gjør du:
Bland hvetemel og rugmel i en stor bolle eller kjøkkenmaskin. Bland gjæren i det lunkne vannet. Jo mindre gjær du bruker, jo lengre tid tar det, men du får også mer og bedre smak. Elt deigen flere ganger i løpet av en halvtimes periode. Bland inn salt, urter og halvparten av oljen ved siste elting.

Bruk resten av oljen til å smøre en bolle. Ha deigen i bollen, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la stå til deigen har hevet og blitt dobbelt så stor.

Imens, forvarm ovnen til 250 grader. Kok opp 1–2 desiliter vann. Finn fram den skarpeste kniven du har. Når steinene (hvis du bruker det) er helt varme, velt deigen rett ned på steinen uten å slå lufta ut av den. Skjær et snitt i toppen av brødet. Hell litt vann på steinene ved siden av brødet. Dette hjelper til å gi deg en fin brun skorpe. Når temperaturen i ovnen er oppe i 225 grader igjen, senk temperaturen til 190 grader. Stek brødet i omtrent 40 minutter.

 

Oppskriften er hentet fra boka Noe godt hver dag. Foto: Mette Randem.