Mat, SJØMAT

RÅ REKER OG AGURK

FOTO: METE RANDEM

 

Den kalde, friske, søte og sprø smaken av sommer.   

Alle de bittesmå rekene du kan fange i fjæra er spiselige. De største av dem er til og med store nok til at man kan skrelle dem og spise halene. Aller best er de når de er rå.

Rå reke har en mild sødme, og samtidig en intens skalldyrsmak. Du behøver ikke mer enn fem-seks reker per person for å få en fin smak av det, akkurat nok til at driftige barn kan klare å fange nok mens du lager agurkblandingen. Du kan enten bruke denne her, eller eventuelt litt av forrige oppskrift.

Til fire små appetittvekkere trenger du:

Agruk av Mette Randem
24 rå reker
1/2 slangeagurk
1/2 ts salt
1/4 ts sukker
1/4 ts dillfrø eller fennikel, knust
1 ts limesaft eller sitronsaft
Litt gressløk, eller gressløkblomster

Slik gjør du:

Pill rekene og legg dem på is. Dette er ikke viktig hvis du skal servere med en gang, men avgjørende hvis det er mer enn fem-ti minutter til du skal spise.

Skrell den ene siden av agurken. (Litt skall er bra, men ikke for mye.) Skjær den i små terninger. Ha i en liten bolle sammen med salt og sukker. Dekk bollen med en liten tallerken, og rist energisk i 10 til 20 sekunder. Bland med dillfrø og halvparten av limesaften. Vend rekehalene i resten av limesaften og server med gressløk.

Du kan lese hele saken på Dagbladet.no. Alle bildene er tatt av Mette Randem.