BRUK HODET!

Lammehode med rosmarin og rødvin

Å dele et hode er en veldig sosial måte å spise på, man kommer nærmere hverandre – og dyret. Mest på godt.

Denne oppskriften er basert på April Bloomfield fra Spotted Pig i New York. Restauranten eies blant annet av Jay-Z, og jeg synes det gir en ekstra verdi å forestille seg rappens konge dele et lammehode sammen med kona Beyonce.

Server som pille- og delemat, eller som hovedrett med sennep og potetstappe.

 Forrett til 4, hovedrett til 2

Du trenger:

  • lammehode salt
  • ½ dl olivenolje 4 fedd hvitløk 2 ss rosmarin
  • 3– 4 dl rødvin

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Det første du bør gjøre, som er litt ekkelt, men som du blir glad for når du skal spise, er å vaske eller skylle kjeften godt. (Munnen på lamme- hodet, altså.)

Krydre hodet med rikelig med salt på alle sider. Det er fint om du kan la hodet stå en stund, men dette er ikke avgjørende.

Børst av ekstra salt, gni inn med olje. Legg hodet i ei ildfast form, gjerne med litt bakepapir under. Bak i ovnen en times tid.

Imens, finhakk hvitløk og rosmarin, bland sammen med litt olje.

Ta ut hodet, gni det inn med litt mer enn halvparten av rosmarinblan- dingen. Bak i ovnen i en halv times tid.

Hell over vin. Bak i ovnen en times tid. Hell vinen over hodet tre–fire ganger underveis. Målet er at hodet skal være godt brunet, og med masse litt klissete kraft- og vinblanding. Er det tilløp til at hodet blir brent, skru ned temperaturen litt.

Plukk løs kjøttet. Alt er spiselig. Når hodet er ferdigplukket, er hjernen igjen. Jeg åpner hodeskallen ved å kakke på den med baksiden av en kraftig kniv eller kjøttøks.

Oppskriften er hentet fra Den store kjøttkokeboka.

9788202487256