HELGRILLET KYLLING

Å grille en hel kylling kan oppfattes som litt utfordrende fordi bare én ting er sikkert: Det blir ikke perfekt. Men det er ikke perfeksjon som er målet når man griller – det er mye god smak. Jeg stapper litt urter og smør innunder skinnet på kyllingen, og stapper buken full av sitron og mer urter, og legger urter oppå skinnet. De blir brent opp, men gir fra seg god smak allikevel.

Det viktigste med grilling er å utvise litt selvdisiplin før selve den røffe grillingen begynner: Vent til kullene er helt glødende. Du bør også sørge for at grillristen er helt ren, for er den skitten, biter den seg fast i skinnet, så det revner. (Det revner nok litt uansett.)

Nok til 4
FOTO: Mette Randem
FOTO: Mette Randem

1 stor kylling

en neve salvie

1 kvast rosmarin

50 gram smør

1 sitron i båter

salt

Slik gjør du

Bland 1–2 ss smør og urter og stapp dem innunder skinnet på kyllingen. Forsøk å gjøre det litt forsiktig, så du ikke ødelegger skinnet. Stapp buken full av sitron og urter. Gni kyllingen inn med smør og salt, og ha på urter utenpå.

Legg kyllingen på grillen med brystsiden ned i 5–10 minutter, stek den deretter på hver side i 5 minutter – hold gjerne fast i kyllingen med en grillklype eller gaffel. Stek den videre på ryggen. Har du en kulegrill, er det fint steke kyllingen litt i utkanten av det glødende kullet, med lokket på. Sjekk den fra tid til annen, så den ikke brenner seg.

Stek den på ryggen totalt i en halvtimes tid, avhengig av varmen. Stikk lårene med en gaffel der de er på sitt tjukkeste. Hvis væsken som siver ut er blank, er kyllingen ferdig. La den hvile i noen minutter, gjerne i utkanten av grillen, før du serverer.

Du kan lese hale saken her. Alle bildene er tatt av Mette Randem.