UGRESSPESTO

Ramsløk er den helnorske ville hvitløken. Ved gården min, som i store deler av Sør-Norge, vokser den vilt, ofte i store konsentrasjoner. Du finner dem gjerne i skyggefulle bakkehell. Bladene ser ut som liljekonvall – men du lukter fort forskjell. (Liljekonvall bør du ikke spise.) På Geitmyra matkultursenter lager vi pesto hver uke gjennom hele sommeren, litt forskjellig hver uke etter hva som er i sesong.

Du kan gjerne kombinere ville urter og dyrkede urter som persille eller basilikum. Får du ikke tak i ramsløk, kan du jukse litt ved å bruke litt ramsløkpure, som etter hvert er tilgjengelig i mange dagligvarebutikker, eller eventuelt en bunt gressløk. I pestoen kan du bruke alle slags ville, spiselige urter: skvallerkål, granskudd, brennesle, vassarve, løvetann, geitrams, løkurt eller marikåpe. Prøv deg fram og smak til underveis.

Pestoen er veldig allsidig; den er god til pasta, til smørbrød og bruschetta og til fisk og kylling. 

Du trenger:

1 stor håndfull ramsløkblader eller en bunt gressløk
1 håndfull andre urter, ville eller dyrkede
1 fedd hvitløk
1 ts salt
2 ss presset sitronsaft
1 ts finrevet sitronskall (bare det gule)
1-2 dl olivenolje eller kaldpresset rapsolje
50 g nyrevet parmesan
50 gram pinjekjerner eller hasselnøtter

Slik gjør du:
Skyll urtene godt. Fjern alle tykke stilker. Skrell hvitløken. Ha halvparten av urtene, salt, sitron og olje i en kjøkkenmaskin eller blender og kjør til du har en fin og jevn saus. Du må sikkert stoppe kjøkkenmaskinen noen ganger underveis og skrape ned det som er slynget opp på siden.
Ha i resten av urtene, litt etter litt. Ha i pinjekjerner eller nøtter og kjør til kjernene er grovmalt.
Du kan lese hele saken på Dagbladet.no. Alle bildene er tatt av Mette Randem.