Ramsløk er den helnorske ville hvitløken. Ved gården min, som i store deler av Sør-Norge, vokser den vilt, ofte i store konsentrasjoner. Du finner dem gjerne i skyggefulle bakkehell. Bladene ser ut som liljekonvall – men du lukter fort forskjell. (Liljekonvall bør du ikke spise.) På Geitmyra matkultursenter lager vi pesto hver uke gjennom hele sommeren, litt forskjellig hver uke etter hva som er i sesong.
Du kan gjerne kombinere ville urter og dyrkede urter som persille eller basilikum. Får du ikke tak i ramsløk, kan du jukse litt ved å bruke litt ramsløkpure, som etter hvert er tilgjengelig i mange dagligvarebutikker, eller eventuelt en bunt gressløk. I pestoen kan du bruke alle slags ville, spiselige urter: skvallerkål, granskudd, brennesle, vassarve, løvetann, geitrams, løkurt eller marikåpe. Prøv deg fram og smak til underveis.
Pestoen er veldig allsidig; den er god til pasta, til smørbrød og bruschetta og til fisk og kylling.
Du trenger:
1 stor håndfull ramsløkblader eller en bunt gressløk
1 håndfull andre urter, ville eller dyrkede
1 fedd hvitløk
1 ts salt
2 ss presset sitronsaft
1 ts finrevet sitronskall (bare det gule)
1-2 dl olivenolje eller kaldpresset rapsolje
50 g nyrevet parmesan
50 gram pinjekjerner eller hasselnøtter