SØR-AFRIKA

Når bladene blir gule og det blir rim på bakken, da vet jeg at sommeren nærmer seg. Siden 2006 har jeg tilbragt store deler av den norske vinteren i Sør-Afrika, på en gård i Elgin, en times tid øst for Cape Town. Der, på familiegården til Clüver-familien, har jeg og familien vårt andre hjem (eller, kanskje tredje).

De første årene i Sør-Afrika bygde vi opp en hage som vi kalte The Garden of Elgin. Hele poenget var mangfold. På det meste var det et ganske ambisiøst prosjekt: Vi hadde mer enn 120 ulike typer tomater, flere hundre typer urter og grønnsaker, over hundre forskjellige typer frukttrær. Spesielt var det tomatene som skapte bølger. Ikke noe sted hadde jeg smakt et slikt mangfold av tomater, og det tror jeg ikke det var mange andre som hadde heller.

Selve landbruksprosjektet har blitt nedskalert en del, men fortsatt bidra hagen med fiken, sitroner og grønnsaker til restauranten på gården, og den er fortsatt en kilde til daglig glede når vi er på gården. De siste årene har min venn maleren Lars Elling også gjort afrikafarer av seg. Han har bygd atelier vegg-i-vegg med huset der vi holder til i utkanten av gården.

Mer om gården og vinene her: https://www.cluver.com/

Foto: Jac de Villiers